318328239_572777888186758_3148942890406437511_n

Understanding the Norwegian Art Scene with Steffen Håndlykken

Joi, 13 Decembrie 2022

10.00-13.00 (UTC+3)

Webinarul oferă o introducere în scena artistică norvegiană: Cum este organizată, care este rolul sindicatelor artiștilor, care sunt principalele instituții, care sunt posibilitățile de finanțare?

 

L-am invitat pe artist și președinte al organizației de artiști UKS (Unge kunstneres samfund / Young Artists’ Society), Steffen Håndlykken, care în prezentarea sa va oferi o perspectivă istorică în înțelegerea scenei artistice norvegiene. El va discuta despre pilonii economiei artistului și despre modul în care scena artistică s-a deschis treptat către perspective regionale, europene și internaționale.

 

Ce oportunități le lasă artiștilor în Norvegia? Și cum pot lucra și expune artiștii români în Norvegia? Håndlykken va oferi informații despre oportunități și posibilități, dar va discuta și despre situația veniturilor și condițiile de muncă ale artiștilor din Norvegia și despre cum acestea pot fi îmbunătățite prin organizare.

 

 

Artist

Steffen Håndlykken este artist și președinte al organizației de artiști UKS din 2020. El a absolvit Academia Națională de Arte din Oslo, unde a făcut parte din ultimul grup de studenți care a absolvit Institutul pentru Culoare. În 2010 a fondat spațiul expozițional 1857 cu Stian Eide Kluge, care a prezentat tineri artiști internaționali într-un fost depozit de cherestea din zona Grønland din Oslo, precum și în diverse alte locații. A fost curatorul celei de-a 9-a Bienale de Sculptură Norvegiană la Muzeul Vigeland în 2017 și a scris pentru kunstkritikk.no, Billedkunst și a fost editor pentru UKS – forum for samtidskunst.

VISP este o organizație de networking pentru artele vizuale din Bergen, Norvegia, care lucrează pentru a îmbunătăți și a facilita condițiile pentru producerea și diseminarea artelor vizuale.

Despre organizatori

VISP reprezintă întreaga comunitate creativă din cadrul artelor vizuale, inclusiv artiști, galerii, instituții, producători, curatori, critici și furnizori de materiale și servicii, calitatea de membru din cadrul organizației fiind gratuită.

 

Înființată în 2017, Galeria Sector 1 a dezvoltat un program bazat în principal pe expunerea artiștilor contemporani formați în contextul puternicei comunități artistice de la Cluj și pe reprezentarea patrimoniilor câtorva artiști români post-avangardiști. Prin expozițiile organizate, galeria a reușit să provoace direcțiile care stau la baza picturii, desenului, sculpturii și instalației / obiectului. În prezent, galeria se concentrează pe dezvoltarea unui program divers care să (re)prezinte talentele emergente, precum și artiști consacrați, români și internaționali.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Bugetul total al proiectului este 217.146 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 euro.

Acest proiect este finanțat cu sprijinul granturilor SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, a Liechtensteinului și a Norvegiei la o Europă ecologică, competitivă și favorabilă incluziunii.

Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între țările donatoare și cele 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și din țările baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

 

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

 

RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.